TR EN

Dimmerlerin Çalışma Prensibi Nelerdir?

Dimmerlerin Çalışma Prensibi: Elektrik Akışını Nasıl Kontrol Eder?

 

Dimmerlar aydınlatmayı kişiselleştirme ve enerji tasarrufu sağlama gibi avantajları olan ürünler olarak farklı alanlarda kullanılıyor. Peki, bu ürünler nasıl çalışıyor ve elektrik akışını nasıl kontrol ediyor? Yazımızı okuyarak bu sorulara yanıt bulabilirsiniz.

 

Dimmer Nedir?

 

Dimmer, elektrik akımının seviyesini ayarlayarak parlaklık şiddetini kullanıcın talebine göre azaltıp artırabilen devre elemanıdır. Bu devre elemanının her ne kadar aydınlatma sistemlerinde kullanımı yaygın olsa da gerilim seviyesini ayarlamak için farklı elektronik ürünlerde de yer alması mümkündür.

 

Elektrik gücünü kontrol eden dimmerlar sıcaklığın ve motor kontrolünün sağlanması gibi farklı amaçlarla elektrik şebekelerine entegre edilebilir. Ayrıca LED ampul, halojen ve CFL türündeki aydınlatma ürünleri için de tercih edilebilir.

 

Dimmerlar aydınlatma anahtarları için ayrılan yerlere uygun altyapı olması hâlinde monte edilir. Altyapının olmadığı yerlerde gerekli kablo ve şebeke bağlantıları sağlanarak dimmer kurulumu yapılabilir. Bu ürünlerde çevirmeli bir buton yer alır. Buton, ışığın parlaklık şiddeti uygun seviyeye getirilene kadar çevrilir. Böylece günün farklı saatlerine ve bireylerin tercihlerine uygun bir ışık parlaklığı elde edilir.

 

Dimmerların farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitleri şöyle sıralayabiliriz:

 

● Led Dimmer Anahtar: LED ampullerle beraber kullanılan modellerdir. Aydınlatma kontrolü sağlayarak enerji tasarrufuna yardımcı olur.
● Otomatik Dimmer: Otomatik dimmerlar yapay olarak gün doğuşu ve batışı etkisi sağlar.
● Dimmer Modülü: Her ampul dimlenebilir özelliğe sahip değildir. Böyle bir durumda dimmer modülü kullanılarak ampuller dimlenebilir hâle getirilir.
● Kablo Arası Dimmer Cihazlardaki ve elektronik devrelerdeki akım seviyesini ayarlayan modellerdir.
● Dimmer Priz: Prizli dimmer anahtarlara dimmer priz adı verilir. Bu ürünler prize bağlanan LED ampullerin kontrolünü sağlar.
● Dimmer Lamba: Dimlenebilir ampuller dimmer lamba olarak adlandırılır.
 

Dimmer Devreleri Nasıl Çalışır?

 

Dimmer modelleri, farklı devre elemanlarından meydana gelir. Bu devre elemanlarından biri triyaktır. Triyak yarı iletken özelliktedir. Tetikleyici akımın triyaka ulaşmasıyla ayarlı direnç üzerinden besleme yapılır. Ayarlı direnç, gücü uygun seviyeye getirmede önemli rol oynar. Ayrıca elektrik gücünün uygun seviyeye ulaşmasını da sağlar.

Dimmer modellerinde yer alan diğer devre elemanları arasında diyak, kondansatör ve potansiyometre vardır. Diyaktan geçen akımın faz açısı potansiyometrenin direnç seviyesine göre belirlenir. Bu süreçte kondansatör de yardımcı görev üstlenir. Dimmer butonunun çevrilmesiyle triyak tetiklendiğinde aydınlatma ya da motor kontrolü gibi işlevler yerine getirilir. Sağlanan değişim 0/1-10 V DC seviyesindedir.

Devrede bulunan diyak dört katmanlı bir diyottur. P, N, P, N şeklinde dört katmanlı yapısı olan diyakın yanı sıra devrede tristör ve gate parçaları da vardır. Gate ucu pozitif ve negatif alternans geçişlerinde devreye girerek yüksek kenarlardan itibaren kırpma sağlar. Yüksek güç seviyesine sahip dimmer devrelerinde soğutucuya da ihtiyaç duyulur.

Dimmer hem alternatif hem doğru akıma sahip şebekelerde kullanıma uygundur. Triyak dimmerlar ise yalnızca uyumlu LED ampuller ve armatürlerle birlikte kullanılır. Bu nedenle kullanım alanına uyumlu dimmer modelini belirlemek önemlidir.

Doğru dimmer modeli seçildikten ve kurulum tamamlandıktan sonra dokunmatik, analog, dijital dimleme yöntemleri uygulanarak parlaklık seviyesinde logaritmik, lineer ve karesel değişimler sağlanabilir. Dijital dimlemede kablolu ya da kablosuz sinyal genişlik modülasyonu tercih edilir.

 

Dimmer Hangi Ampullerle Beraber Kullanılır?

 

Dimmer bağlantısını yapmadan önce ampulün dimlenebilir özellikte olmasına dikkat etmelisiniz. Bu tür ampullerde enerji seviyesi kontrol edilerek parlaklık azaltılabilir ya da artırılabilir. Kullanılan ampul türüne göre ışığın kısılma seviyesi farklılaşır.

LED ampullerde daha yüksek seviyede parlaklığı azaltmak mümkün olurken akkor flamanlı ampullerde parlaklığı daha az kısabilirsiniz. LED ampuller için kısma oranı yaklaşık %10 seviyesindedir. Akkor flamanlı modellerde ise %1 oranında parlaklığı azaltabilirsiniz.

Eğer lamba grubu dimlenecekse tüm ampullerin aynı marka ve model olmasına dikkat etmekte fayda vardır. Böylece eşit seviyede kısma sağlanacağından kaliteli bir ortam aydınlatması elde edilebilir.

Dimlenebilir ampuller enerji tasarrufu, esnek uygulama gibi farklı özellikleriyle kullanıcılara avantaj sağlar. Ürün ambalajlarında ampullerin bu özelliğe sahip olup olmadığına dair bilgi yer alır. Satın alma sürecinde ampullerin ve dimmerların güç yönüyle birbirine uyumlu olmasına da dikkat etmeniz gerekir.

Ampulün güç seviyesi ve dimmerın akım değeri arasında uyumsuzluk varsa arıza söz konusu olabilir. Örneğin 50 ile 200 W aralığında güç değerlerine uyumlu olan dimmerler için bu değerlerin üzerine çıkmayan veya altında kalmayan ampulleri tercih edebilirsiniz.

 

Dimmer Kullanım Alanları Nelerdir?

 

Kullanım alanları oldukça geniş olan dimmerlar sayesinde hem yaşam alanlarında hem iş ortamlarında enerji tasarrufu ve kişiselleştirilmiş aydınlatma elde edilebilir. Bu elektrik aksesuarının kullanım alanlarını şöyle sıralamak mümkündür:

 

● Yaygın kullanım alanlarından biri evlerdir. Kapalı havalarda gün ışığının sağladığı aydınlık yeterli olmadığında lambaları açabilir ve dimleme yaparak gündüz saatlerinde düşük parlaklık elde edebilirsiniz. Gün ışığının durumuna bağlı olarak dimmer ayarını dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
● Dimmer sayesinde kitap okurken, uyurken ya da farklı işlerle uğraşırken yapılan aktiviteye uygun ışık parlaklığına ulaşmak mümkündür.
● İş yerlerinde faaliyet konusuna göre ışık parlaklığı değiştirilerek göz konforu artırılabilir. Mağazalardaysa öne çıkarılmak istenen yerler için parlaklık seviyesi artırılırken belli alanlarda loş aydınlatma sağlanabilir.
● Dimmerlar, uyku konforu için tercih edilebilir. Karanlıkta uyumayı sevmeyenler bu ürünler sayesinde loş bir aydınlık elde edebilir. Ayrıca bebek ve çocuk odalarının sürekli kontrol altında tutulabilmesi için de dimmerlardan yararlanılır.
● Sanayi tesislerindeki ısıtıcılarda ısıtma seviyesinin kişiselleştirilmesini sağlamak, havalandırma sistemlerinde çalışma hızını kumanda etmek için dimmer kullanılabilir.

 

Dimmer Montajı Nasıl Yapılır?

 

Dimmer montajının aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

 

● Montaj sırasında faz iletkeninin L klemensine bağlanması gerekir. Ampul iletkeniyse diğer klemense bağlanır.
● Bağlantı öncesinde devrede kısa devre olup olmadığını kontrol etmekte fayda vardır. Bunun için doğrudan anahtarlama yapabilirsiniz.
● Aydınlatma ya da diğer devre elemanlarının bazı özellikleri kırpışmaya yol açabilir. Böyle durumunda kullanıcı tarafından balans ayarı yapılır. Ancak gerekli olmadıkça bu tür ayar değişiklikleri önerilmez.
● Ürün montajını profesyonel elektrik tesisatçılarına yaptırabilirsiniz. Ancak yeterli teknik bilgiye sahip olan kullanıcılar da montaj işlemini gerçekleştirebilir.

 

Kullanışlı, ergonomik tasarımlı ve estetik görünüme sahip dimmer modelleri için her zaman Günsan Elektrik kalitesini tercih edebilirsiniz. Markamızın seçkin ürünleriyle aydınlatmayı kontrol ederek kişisel tercihinize uygun bir parlaklık sağlayabilir, enerjiyi tasarruflu kullanabilirsiniz. Kapsamlı bilgi edinmek için hemen dimmer modellerimizi inceleyebilirsiniz.