TR EN

Elektrik Akımıyla İlgili Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları

Elektrik Akımı ile İlgili Sık Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

 

Elektrik akımıyla ilgili sorunlar, elektronik cihazlardaki ufak tefek arızaların yanı sıra yangın gibi ciddi olaylara da sebebiyet verebilir. Ayrıca elektrik çarpması da elektrik akımındaki sorunlardan kaynaklı olarak yaşanabilir, yaralanmaya ve hatta can kaybına sebebiyet verebilir. Bu sorunların bir an evvel giderilmesi güvenli elektrik kullanımı için son derece önemlidir. Gelin, elektrik akımıyla ilgili sıkça karşılaşılan sorunların nedenlerine ve çözüm yollarına birlikte göz atalım.

 

Elektrik Akımıyla İlgili En Sık Yaşanan Sorunlar Nelerdir?

 

Elektrik akımıyla ilgili sorunlar devre elemanlarından ya da şebekedeki problemlerden kaynaklanabilir. Söz konusu sorunları şöyle sıralayabiliriz:

 

Otomatik Sigorta Arızaları

 

Otomatik sigorta normal şartlarda elektronik cihazlardaki arızaların, aşırı akımın yol açtığı kısa devre ve aşırı elektrik yükü gibi durumlarda devreyi keser. Ancak bazı durumlarda otomatik sigorta arızasından kaynaklı problemler de yaşanabilir. Otomatik sigorta cihaz ya da priz arızası olmadığı halde sık sık devreye girip elektriğin kesilmesine neden oluyorsa bu durum, yüksek akımın ya da kısa devrenin varlığına işaret edebilir. Böyle bir durumda sorunu çözmek için otomatik sigorta değişimi yapılabilir.

 

Aşırı Akım Problemi

 

Aşırı akım problemi genellikle bazı elektronik cihazların hata vermesiyle anlaşılır. Problemin altında yatan neden genellikle cihazdan gelen elektriğin şebekeden gelen elektrikle uyumsuz olmasıdır.

Ayrıca çeşitli cihaz ve şebeke kaynaklı elektrik arızaları nedeniyle de akım seviyesi normalin üzerine çıkabilir. Konutlarda aşırı akımın yol açtığı problemleri önlemek için aşırı akım rölesi gibi elektrik güvenliğini artıran ekipmanları kullanabilirsiniz.

Aşırı akım problemi bazen ana elektrik dağıtım panolarından kaynaklanarak binalarda, sokaklarda ya da mahallelerde elektrik kesintilerine sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda elektrik dağıtım firmalarının yetkilileri tarafından gerekli kontroller sağlanmalıdır.

 

Ani Voltaj Dalgalanmaları

 

Voltaj dalgalanmaları, voltajın ani bir şekilde düşüp yükselmesinden dolayı meydana gelir. Elektrik dalgalanması olarak da bilinen bu problem, çok fazla güç kullanan cihazların sık sık açılıp kapatılması ya da cihaz arızaları gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Ayrıca elektrik kesintileri de voltaj dalgalanmalarına sebebiyet verebilir. Örneğin elektrik kesintisinden sonra buzdolabının fişini çekmediğiniz takdirde aniden gelen elektrik, voltaj dalgalanmasına sebebiyet vererek cihaz arızasına yol açabilir.

Elektrik dalgalanmalarından dolayı elektronik cihazların bir daha kullanılamayacak şekilde arızalanması da söz konusu olabilir. Böyle sorunlar yaşamamak için gerilim koruma rölesi kullanabilirsiniz. Aşırı ya da çok düşük gerilim söz konusu olduğu zaman devreye giren gerilim koruma rölesi, belli bir seviyede elektriği keserek güvenliği sağlar.

 

Topraklama Arızaları

 

Topraklama sistemi; elektrikli cihazlardaki, prizlerdeki fazla ya da kaçak akımın toprağa iletir. Böylece kısa devre, elektrik çarpması ve yangın gibi tehlikeli durumların önüne geçilebilir. Bu yüzden topraklama sistemi elektrik kullanımı konusunda güvenliğin sağlanması için çok önemlidir. Ancak bazı durumlarda topraklama sistemi arızalanabilir. Bu arızalar genellikle topraklama sisteminin yeterince izole edilmemesi, topraklama kablosunun kesilmesi ya da eskimesi gibi nedenlerden dolayı meydana gelir. Böyle durumlarda topraklı prizlerin, kabloların komple değiştirilmesi gerekebilir.

 

Elektrik Akımıyla İlgili Problemler Nasıl Önlenebilir?

 

Elektrik akımıyla ilgili problemleri önlemek için dikkat etmeniz gereken detaylar şöyledir:

 

Kaliteli Ürünler Seçmeye Özen Göstermelisiniz

 

Elektrik akımındaki sorunlar elektrik aksesuarlarının yeterince kaliteli olmamasından kaynaklanabilir. Elektrik devrelerinde kullanılan anahtar, priz, şalter gibi farklı aksesuarların ulusal ve uluslararası kalite standartlarını sağlaması önemlidir. Ayrıca kaliteli markalara ait ürünleri tercih etmeye de dikkat etmelisiniz. Örneğin kaliteli anahtar priz kullanarak aşırı ısınmadan kaynaklı elektrik akımı problemlerinin meydana gelmesi engellenebilir. Çünkü kaliteli elektrik prizler genellikle sağlam iç donanıma ve dış gövdeye sahiptir.

 

Koruyucu Tedbirler Alabilirsiniz

 

Elektrik çarpması riskiyle karşı karşıya kalmamak için elektronik cihazların profesyonel onarım süreci tamamlanana kadar koruyucu tedbirler alabilirsiniz. Örneğin sıyrılmış dış kaplaması nedeniyle iletken kısımları açıkta kalan kabloların elektrik çarpması riskine yol açmaması için de elektrik izolasyon bandı kullanabilirsiniz. Bu bantlar alev geciktirici özelliğiyle yangın riskinin önlenmesine de yardımcı olur.

 

Elektrik Akımını Düzenli Olarak Kontrol Edebilirsiniz

 

Elektrik akımıyla ilgili yaşanabilecek problemlerin önceden tespit edilmesi ve önlenmesi için elektrik tesisatı kontrollerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Kontroller sırasında elektrik akımı ölçümü ve topraklama ölçümü yapılabilir. Ayrıca sigorta kutularının içerisinde yer alan tüm bileşenlerin sorunsuz çalışıp çalışmadığı da incelenebilir.

 

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

 

"Topraklama nasıl ölçülür?" sorusunun yanıtını bilmek, güvenli elektrik kullanımı için oldukça önemlidir. Topraklama ölçümü değişik cihazlar ve yöntemler kullanılarak yapılabilir. Topraklama ölçümü için kullanılan yöntemler şunlardır:

● Prizden ölçüm yapmak en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Prizden topraklama ölçümü yapma yöntemi genellikle konutların genel elektrik topraklama sistemini kontrol etmek için kullanılır. Bu işlem için priz test cihazları kullanılır. Bu cihazlar sayesinde topraklamanın aktif olup olmadığı anlaşılır.
● Toprak megeriyle topraklama ölçümü, bu işlem için kullanılan ve doğru sonuç sunan yöntemlerden biridir. Profesyonel olarak elektrik işleriyle uğraşanlar topraklama ölçümünü toprak megeriyle gerçekleştirir. Bu yöntemde elektrotlar nemli toprak bölgesine yerleştirilerek ölçüm yapılır. Toprak megerinin tecrübeli bir kişi tarafından kullanılması güvenlik açısından son derece önemlidir.
● Multimetre cihazı, elektrikle ilgili farklı ölçümlerin yapılabilmesine olanak tanıyan işlevsel bir cihazdır. Cihaz topraklama ölçümü de yapabilir. Multimetre cihazıyla topraklama ölçümü yaparken ölçüm tuşuna basmak ve topraklama ölçüm modunu seçmek yeterlidir. Multimetre cihazlarının avometre cihazı olarak adlandırılan gelişmiş modelleri de vardır.

Siz de elektrik akımıyla ilgili sorunları en başından engellemek ya da var olan sorunları bir an evvel çözmek istiyorsanız Günsan Elektrik ürünlerine göz atabilirsiniz. Eskiyen elektrik aksesuarlarınızı değiştirmek ya da yeni yapıların elektrik tesisatını kaliteli ve güvenilir ürünlerle kurmak için markamızın uygun fiyat avantajından da yararlanabilirsiniz.