TR EN

Elektrik Panosunun Kullanım Alanları

Elektrik panoları enerji yönetiminin merkezinde bulunan kritik unsurlardır. Evlerden ofislere, kamusal alanlardan endüstriyel tesislere kadar her yerde bulunur. Enerji verimliliği ve güvenliği için vazgeçilmez olan bu panoların farklı çeşitleri vardır. Elektrik panosunun çeşitleri ve kullanım alanları nelerdir? Elektrik panosu nereye konulmalıdır? Merak edilen tüm detayları burada bulabilirsiniz.
 

Elektrik Panosu Nedir?
 

Elektrik panosu elektrik enerjisinin dağıtımını, kontrolünü ve güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bir veya birden çok elektrik devresini yönetmek için kullanılır. Panolar; devre kesicileri, sigortaları ve diğer koruma elemanlarını içerir. Böylece elektrik akışını kontrol edebilir, aşırı yük durumlarında devreleri kapatarak güvenliği sağlayabilir. Ortaya çıkabilecek kaza ihtimallerini önlemede kritik öneme sahiptir. Bunun yanı sıra verimliliğe de katkıda bulunur.
 

Elektrik panoları ana akım panellerinden farklı kaynaklara ya da tali panellere güç akışı sağlar. Bu nedenle yaygın biçimde kullanılır. Özellikle büyük binalarda ve endüstriyel tesislerde elektrik panosu kullanımı son derece önemlidir. Bütün bir elektrik sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur.
 

Elektrik Panosu Çeşitleri
 

Günümüzde sıklıkla kullanılan pek çok farklı elektrik panosu çeşidi bulunur. Bunlar farklı ihtiyaçlara göre çeşitli türlerde tasarlanmıştır. Kullanım alanlarına göre elektrik panosu çeşitleri şu şekildedir:
 

Ana Pano
 

Ana pano, bir elektrik tesisatının merkezi kontrol ve dağıtım noktasıdır. Elektrik şebekelerinden binalara gelen enerji direkt olarak ana panoya ulaşır. Binaların ana elektrik girişi olarak kabul edilen bu panolarda şunlar yer alır:
 

● Sayaç,

● Ana şalter,

● Ölçü aletleri,

● Sinyal lambaları.
 

Sigorta Kutusu
 

Sigorta kutusu türleri ev, iş yeri, inşaat, hastane ve elektrik akımı bulunan her yerde kullanılır. Bu ürünler şalter kutusu şeklinde de tanımlanır. Çizilen projelere uygun biçimde ana elektrik hattından hem kablolarla hem elektrik dağıtım panosuna gelen enerji sigorta kutusuna iletilir. Bu ürünler koruma ve dağıtımın yanı sıra gözlem işlevine de sahiptir. Arıza durumunda hangi devrenin etkilenmiş olduğu buradan kontrol edilebilir.
 

Tali Pano
 

Tali panolar binalara gelen elektriğin dairelere dağıtılmasında kullanılır. Bina elektrik panosu olarak da tanımlanır. Elektrik pano türleri arasında son derece önemli bir yere sahip olan tali seçenekler sayesinde dairelere güvenli biçimde enerji aktarımı yapılabilir.
 

Asansör Elektrik Panosu
 

Asansör elektrik panosu seçenekleri, asansörlerdeki makine sistemlerinin elektrik beslemesini yapmada tercih edilir. Asansörlerin bütün çalışma adımlarını kontrol edip tüm güvenlik imkânlarını verimli biçimde sunar. Asansörlerin hem beyni hem güç kaynağı olarak tanımlanır. Meydana gelebilecek aşırı akım ya da kısa devre gibi sorunlarda çalışma adımlarını kontrolde tutar.
 

Dağıtım Panosu
 

Dağıtım panoları kullanım alanına göre sıva altı ve sıva üstü dağıtım panoları şeklinde iki gruba ayrılır. Elektriğin sağlıklı biçimde dağıtılması için son derece önemli bir görev üstlenir.
 

Şantiye Panosu
 

Şantiye panosu seçenekleri genelde fabrika ya da inşaat hâlinde bulunan binalardaki elektrik sisteminin kontrolünü sağlamak amacıyla kullanılır. Dış ortam elektrik panosu olarak da bilinir. Binaların inşaatı tamamlandıktan sonra panonun değiştirilerek elektriğin ana dağıtım panosuna verilmesi önem taşır.
 

Sayaç Panosu
 

Bir ya da birden fazla katta yaşam alanı bulunan binalarda genelde küçük elektrik sayaç panoları yer alır. Bu panoların içinde ise merdiven otomatiği, sigorta, zil trafosu, elektrik sayacı ve merkezî otomatik kesici bulunur.
 

Kompanzasyon Panosu
 

Kompanzasyon panoları bir tesisin güç katsayısı oranını düzeltmek için kullanılır. İçinde ölçü aletleri ve kondansatör yer alır. Kapasitif ya da endüktif etkilerin neticesinde ortaya çıkan akım sinyali ve voltaj arasındaki faz kaymalarını düzeltip sabit tutmayı hedefler.
 

Makine Panosu
 

Makine panosu türleri, makineleri çalıştırıp kumanda etmek için kullanılır. Üzerinde bu kontrolleri sağlamak adına çeşitli elektrik düzenekleri yer alır. Düzenekleri metal kutularda görmek mümkündür. Özellikle metal yapıda olan panolar, elektrik devrelerine yataklık yapılacak taban sacını da kendi içinde bulundurur.
 

Otomasyon Panosu
 

Otomasyon panosu, genelde endüstriyel otomasyon sistemlerinde tercih edilir. Bu seçeneklerin sistemleri bilgisayarlar tarafından kontrol edilir. Tesislerin farklı bölümlerinde yer alan ekipman, makine ve sensörlerin koordine edilmesini sağlar.
 

Transfer Panosu
 

Transfer panosu türleri kesintisiz biçimde elektrik üretimi sağlayan jeneratör cihazlarının çıkış gücünü transfer etmek amacıyla üretilir. Otomatik olarak devreye giren jeneratör setlerinin transfer panolarındaysa kontaktör ya da motorlu şalterler kullanılır.
 

Elektrik Panosu Kullanım Alanları
 

Pek çok farklı çeşidi bulunan elektrik panolarının kullanım alanları da oldukça geniştir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
 

Konutlar: Evlerdeki elektrik akımının kontrol edilmesi, aydınlatma ve priz yönetimi için kullanılır. Yangın ve elektrik çarpması gibi risklere karşı devre koruma işlevi görür.

Ticari Binalar: Ofislerde, iş ve alışveriş merkezlerinde aydınlatmada, bilişim sistemlerinin ve diğer tüm elektrikli ekipmanların güvenli biçimde çalışmasında kullanılır. Yüksek enerji ihtiyacı olan sistemlerin kolayca ve güvenle yönetilmesini sağlar.

Endüstriyel Sistemler: Makine ve ekipmanların enerji ihtiyacını karşılamada, otomasyon sistemlerinin kontrolünde rol oynar. Fabrikalarda, atölyelerde kullanılır.

Sağlık Kurumları: Hayati önem taşıyan sağlık ekipmanlarının güvenli şekilde çalışmasını sağlar ve kesintisiz enerji dağıtımını destekler. Yangın alarmlarının ve diğer güvenlik sistemlerinin devamlı olarak ve güvenli şekilde çalışmasını sağlar, enerji yönetimi yapar.

Altyapı ve Ulaşım: Havalimanı, otogar, gar, tünel ve köprülerde güvenlik sistemleri ve aydınlatma için gerekli enerji dağılımını yapar.

Tarım Alanları ve Barınaklar: Sera alanlarında, hayvan barınaklarında ışık, sulama ve iklimlendirme ekipmanlarının enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur.
 

Elektrik panoları günlük hayatta insan yaşamının devam ettiği pek çok yerde kullanılır. Yalnızda evlerde değil, iş yeri gibi farklı alanlarda da ihtiyaç duyulan panolar, yaşamın kesintisiz biçimde devam etmesi için önem taşır. Siz de bütün bu avantajlardan faydalanmak için Günsan Elektrik olarak sunduğumuz ürün seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Enerji dağıtımında güven sunan, kaliteli seçeneklere sahip olmak için hemen siparişinizi verebilirsiniz.