Aydınlatmadan ısınmaya ve teknolojik aletlerin kullanımına kadar pek çok alanda elektriğe ihtiyaç duyulur. Elektriğin doğru kullanımı da güvenli bir yaşam alanı sağlamak açısından büyük önem taşır. Aksi takdirde oluşan elektrik kaçakları, elektrik çarpması gibi tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu noktada olası kazaları önlemek için birtakım önlemler alarak evinizi elektrik kaçaklarına karşı daha güvenli hâle getirebilirsiniz. Gelin, bu önlemlere daha yakından bakalım.
Çocuklarınızın Güvenliğini Önceleyin
Küçük yaşlardaki çocuklar çevrelerini büyük bir merakla keşfetme eğilimindedir. Ancak bu keşif süreci özellikle elektrikli cihazlarla temasa geçmeleri hâlinde güvenlik riski oluşturabilir ve elektrik çarpması gibi tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için alınabilecek bazı tedbirler şu şekildedir:
● Çocukları özellikle elektrikli cihazların yer aldığı alanlarda mümkün olduğunca yalnız bırakmamak ve gözetim altında tutmak büyük önem taşır.
● Çocuk korumalı prizler kullanmak, çocukların ellerini ya da sivri cisimleri priz deliklerine sokmalarını engelleyebilir. Çocuk korumalı modellerin yanı sıra priz koruyucu kapakları tercih etmek de iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca hiç kullanılmayan prizlerin önüne koltuk gibi ağır eşyaları yerleştirerek prizleri tamamen kapatabilirsiniz.
● Uzatma kablolarına hemen her evde ihtiyaç duyulabilir. Ancak bu kablolar çocuklar için dikkat çekici dolayısıyla da tehlikeli olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca evinizde uzatma kablosu kullanmamaya dikkat edebilirsiniz. Eğer kullanmanız gerekiyorsa çocuk korumalı ve topraklı modelleri tercih etmeniz faydalı olabilir.
● Çocuklara elektrik çarpmasının temel nedenlerinden biri kabloları ısırmaları ya da koparmalarıdır. Bunun önüne geçmek için elektronik eşyalarınızın kablolarını mümkün olduğunca çocukların göremeyeceği yerlere gizlemeli, kullanmadığınız eşyaların fişlerinin takılı olmadığından emin olmalısınız. Kabloları toparlamak ve onlara ulaşılmasını engellemek için kablo kanallarından da yararlanabilirsiniz. Aynı şekilde evcil hayvanlarda da kablo koparma ve ısırma davranışı görülebilir. Bu nedenle evcil hayvanınız varsa da benzer önlemleri alabilirsiniz.
● Çocuğunuzun elektronik oyuncakları varsa bunları sık sık kontrol etmeli; ısınan, garip kokan ya da kıvılcım çıkaran oyuncakları evinizden uzaklaştırmalısınız.
● Çocuklarınızın elektronik aletlerin yakınında çatal ve bıçak gibi metallerle ya da içeceklerle bulunmamasına dikkat etmelisiniz.
● Çocuklarınız büyümeye başladığında onlara elektrik kullanımıyla ilgili önemli noktaları öğretebilir, güvenlik ipuçlarını detaylıca anlatabilirsiniz. Evde herhangi bir olumsuz durumla karşılaşırsa hiç zaman kaybetmeden size başvurmasını tembihleyebilirsiniz.
Yıpranmış ve Hasarlı Kabloları Değiştirin
Elektrik tesisatınızda yıpranmış ya da hasar alan kablolar varsa bunları zaman kaybetmeden değiştirmeniz önem taşır. Kabloların artık çalışmadığını yani devre dışı kaldığını düşünseniz bile kablolar elektrik çarpması veya yangın tehlikesi oluşturabilir. Elektrik kablolarını değiştirebilecek teknik bilgiye sahip olsanız da bu işlemi bir elektrik teknisyenine yaptırmanız daha güvenli olabilir. Ayrıca eski bir elektrik tesisatına sahip bir evde yaşıyorsanız tüm sistemi düzenli aralıklarla kontrol ettirmelisiniz.
Emniyet Şalteri Taktırın
Emniyet şalterleri, elektrik tesisatındaki her bir devreden geçen akımı izlemek için tasarlanır. Akımda bir sapma söz konusu olduğunda gücü keserek elektrik çarpması ve yangın gibi olası tehlikelerin önüne geçmeye yardımcı olur. Eğer evinizde bir emniyet şalteri bulunmuyorsa ya da herhangi bir sebepten ötürü çalışmıyorsa zaman kaybetmeden bir emniyet şalteri taktırmalısınız. Ayrıca emniyet şalterini düzenli olarak kontrol ettirmeyi ihmal etmemeniz de faydalıdır.
Topraklama Hatası Devre Kesicileri Kullanın
Elektrik sisteminin sigortası ve emniyet şalteri olduğu için topraklama hatası devre kesicileri yani GFCI'ları kullanmaya gerek olmadığı düşünülebilir. Ancak GFCI'lar herhangi bir topraklama hatası söz konusu olduğunda elektriği saniyenin kırkta biri gibi kısa bir sürede keser. Dolayısıyla suyun ve elektriğin karışma riskinin olduğu mutfak, banyo ve çamaşır odası gibi yerlerde devre kesicisi kullanmak hayat kurtarıcı olabilir. Bu noktada "Kaçak akım rölesi nasıl bağlanır?" sorusuna yanıt olarak bu cihazların bir elektrik teknisyeni tarafından takılması gerektiğini de söyleyebiliriz.
Eller Islakken Elektrikli Aletlere Dokunmayın
Elleriniz ıslakken kesinlikle hiçbir elektrikli cihaza dokunmamalısınız. Islak ortamlarda plastik terlik ya da ayakkabı kullanmaya da özen göstermelisiniz. Vücuda elektrik akımının geçtiğini gösteren bir belirti olarak lavaboya, küvete ya da musluğa dokunduğunuzda karıncalanma hissederseniz hemen elektrik şalterini indirmeniz ve evinize bir elektrik teknisyeni çağırmanız büyük önem taşır.
Elektrikli Cihazları Doğru Çalıştırın
Elektrikli cihazları doğru biçimde kullanmamak da elektrik çarpmalarına sebebiyet verebilir. Bunu engellemek için şu noktalara dikkat edebilirsiniz:
● Elektrikli cihazları yalnızca kullanım amacına uygun ve kullanım kılavuzunda belirtildiği şekilde kullanmalısınız.
● Cihazları aralıksız şekilde uzun süreler boyunca çalıştırmamalısınız ve bakımlarını düzenli olarak yapmalısınız.
● Arızalı ve kabloları çıkmış aletleri kullanmayı bırakmalısınız.
● Bozuk cihazları kendiniz tamir etmeye çalışmamalısınız.
● Teknolojik aletleri boyamamalısınız. Temizlemek istediğinizde de mutlaka fişten çıkarmalı ve içine su kaçırmamaya özen göstermelisiniz.
● Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman fişte bırakmamalı, çekerek değil dikkatle tutarak fişten çıkarmalısınız.
● İkinci el bir teknolojik alet kullanacaksanız ürünün sağlam ve güvenli olduğundan mutlaka emin olmalısınız.
Topraklama Yaptırın
Elektriğin sonradan bağlandığı bazı eski binalarda sıva üstü topraklamasız elektrik tesisatı bulunabilir. Bu tesisatın kullanımı da ciddi bir risk oluşturabilir. Bu nedenle eğer topraklaması bulunmayan bir evde yaşıyorsanız elektrik tesisatınızı topraklamalı tesisata çevirmeniz büyük önem taşır. Bahsi geçen değişikliği yapana kadar aynı anda çok fazla elektrikli cihaz kullanmamaya ve tek bir prize çok fazla yüklenmemeye de dikkat edebilirsiniz.
Gevşek Prizleri Düzeltin
Prizler sürekli kullanımdan ötürü gevşeyebilir ve yerinden hafifçe çıkabilir. Birçok kişi bu durumu önemsemeyerek priz kullanıma devam etse de bu durumun son derece tehlikeli olduğunu bilmek gerekir. Eğer yerinden çıkan bir priz varsa prizi kullanmamaya kesinlikle devam etmemelisiniz. Prizin tamir edildiğinden ve yuvasına tam olarak yerleştiğinden emin olmalısınız. Ayrıca bir kısmı kırılan ya da çatlayan prizleri de mutlaka değiştirmelisiniz.
Elektrik çarpması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve yaşamı tehdit edebilir. Ancak evinizde yapabileceğiniz küçük değişikliklerle bu riski tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Siz de evinizi kendiniz ve aileniz için daha güvenli hâle getirmek istiyorsanız Günsan Elektrik olarak sunduğumuz ürünleri inceleyebilirsiniz. Uzun ömürlü, dayanıklı ve kaliteli elektrik tesisatı ürünlerimiz sayesinde elektrikle ilgili olası sorunları önleyebilirsiniz.