Günlük hayatta sıkça karşılaşılan bir elektrik aksesuarı olan komütatör anahtar, mekân aydınlatmasını kontrol etmeyi sağlıyor. Ancak aydınlatma kontrolü sağlayan diğer anahtarlarla arasında nasıl bir fark olduğu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Komütatör anahtarın ne olduğunu, ne gibi özellikleri bulunduğunu bilmek bağlantısının nasıl yapılacağı konusuna da açıklık getirebilir. Bu yazıda komütatör anahtar hakkında merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz.
Komütatör Anahtar Nedir?
Komütatör nedir, sorusuna yanıt verirken ilk olarak kelime anlamına bakmak gerekir. Kelime manasının anahtar olduğunu söyleyerek "Komütatör ne demek?" sorusuna cevap verebiliriz. Komütatör, bir elektronik anahtar çeşididir ve elektrik akımını açıp kapatmak amacıyla kullanılır. Komütatör anahtar olarak da ifade edilen bu elektrik aksesuarı, bir mekânda bulunan iki lamba veya lamba grubunun kontrolünü sağlar.
Komütatör Anahtar Modelleri Nelerdir?
Komütatör anahtarın ne olduğu açıklanırken bir elektrik anahtarının farklı modelleri olduğunu da bilmek gerekir. Söz konusu modelleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Light Anahtar
Lightanahtar bir lamba ya da lamba grubunu kontrol etmeye yarayan ani basmalı tip anahtarlardır. Yaygın olarak merdiven otomatiğinin harekete geçirilmesinde ve bina otomasyonu sistemlerinde sinyal anahtarı olarak kullanılır.
Vavien Anahtar
Vavien anahtar aynı lambanın farklı noktalardan kontrol edilmesi için kullanılır. İki adet bağımsız lamba veya ikili lamba grubu için geniş alanlarda farklı kontrol noktaları oluşturulabilir. Evin farklı odalarından giriş çıkış yapılabilen balkon, teras ve bahçe gibi alanların aydınlatmasını açıp kapatabilmek için idealdir. Ayrıca merdivenlerin başlangıcında ve sonunda yer alarak pratik bir şekilde aydınlatmanın kumanda edilmesini de sağlar.
Işıklı Komütatör Anahtar
Işıklı komütatörler karanlık ortamlarda anahtarın yerini belli ederek kolayca bulunmasına yardımcı olur. Ayrıca tuvalet ve banyo gibi alanlarda ışığın açık kalmaması için bir hatırlatıcı işlevine de sahiptir. Komütatör butonunun üzerinde yer alan ışığın ne zaman yanacağını bağlantı biçimi belirler. Bağlantının yapılış biçimine göre ışık anahtar kapalıyken, açıkken ya da her iki durumda da yanabilir.
Komütatör Anahtar Özellikleri Nelerdir?
Günlük yaşamda sık kullanılan elektrik aksesuarlarından biri olan komütatör anahtarlar, kullanım sürecinde avantaj sağlayan pek çok özelliğe sahiptir. Öne çıkan bazı özellikleri şu şekildedir:
● Komütatör anahtar evlerden ofislere, okullardan hastanelere kadar geniş bir alanda kullanılır. Fabrikalar, spor salonları gibi geniş alanlarda pratik aydınlatma kontrolü için tercih edilebilir.
● Komütatör anahtarlar kullanışlı yapısının yanı sıra tasarımıyla da dikkat çeker. Beyaz, gri, gümüş, bej, füme ve krem gibi farklı renkleri mevcuttur. Akağaç, ceviz ve meşe gibi farklı renk seçenekleri olan modeller bungalov evlere, vintage dekore edilmiş alanlara uyum sağlar.
● Elektrik akımını yönlendirme amacıyla kullanılan bu anahtarlar kalite standartlarına uygundur. Komütatörler ulusal ve uluslararası pek çok kalite standardı dikkate alınarak üretilir.
● Mekânda bulunan iki farklı lambayı veya lamba grubunu tek bir dokunuşla açıp kapatma imkânı sunan komütatör anahtarlar aydınlatma kontrolünü pratik hâle getirir.
● Komütatör anahtarla spot ışıklarını, avizede bulunan birden fazla lambayı ve LED ampul gibi farklı aydınlatma araçlarını kolayca açıp kapatabilirsiniz.
● Montaj sürecini kolay hâle getiren pratik bağlantı noktalarına sahiptir. Bu sayede montaj işlemini hızlıca tamamlamak mümkün olur.
Komütatör Anahtar Bağlantısı Nasıl Yapılır?
Komütatör anahtar arayışında merak edilen noktalardan biri de bağlantı sürecinin nasıl olacağıdır. Siz de komütatör anahtar bağlantısı yapmak istiyorsanız aşağıda yer alan adımları uygulayabilirsiniz. Güvenli ve kesintisiz aydınlatma kontrolü için bağlantının dikkatli şekilde yapılması önemlidir. Montaj sürecinde pense, kontrol kalemi veya tornavida gibi ekipmanlara ihtiyaç duyulur. İşte takip etmeniz gereken montaj aşamaları:
● Komütatör anahtar tesisatı kurmak için bağlantı yapacağınız alanın sigortasını kapatmanız gerekir. Elektrik akımına maruz kalmamak açısından bu adım oldukça önemlidir.
● Bağlantı ve montaj işlemlerine başlamadan önce lamba butonları ve mekanizmanın çerçevesi çıkarılır.
● Anahtara herhangi bir bağlantı yapılmadan evvel sigorta kutusuna giden kablolar bağlanır. İlk olarak nötr kablolar ve faz iletkenleri gruplandırılır. Lambalardan ve sigorta kutusundan gelen nötr kablolar birleştirilir.
● Kabloların iletken kısımlarını da birleştirdikten sonra tüm birleşim noktalarını pense yardımıyla sıkmak ve elektrik bandıyla sabitlemek gerekir. Bu sayede bağlantıda kopma olmaz. Sigorta kutusu bağlantısı sağlandıktan sonra anahtar bağlantılarına geçilir.
● Komütatör anahtar mekanizmasında üç adet klemens bulunur. Bağlantı işlemine geçmeden önce bu klemensleri tornavidayla gevşetebilirsiniz. Bunlardan birine şebekeden gelen elektriği iletmek için kullanılan ve sigorta kutusundan gelen faz kablo bağlanır. Diğer ikisine ise kontrol etmek istediğiniz lambaların faz iletkenleri bağlanır.
● Klemenslerden ikisi yan yana, diğeri ise başka tarafta tek olarak yer alır. Bu aşamada hangi buton ile hangi ampulün kontrol edilmesi isteniyorsa ona uygun şekilde iletkenler birleştirilir.
● Bağlantısı kurulan mekanizmayı giriş yerine monte edebilirsiniz. Ardından tırnakları sıkarak duvara sabitleme işlemini tamamlamak gerekir.
● Son olarak çerçeveyi ve butonları mekanizmaya yerleştirdikten sonra elektriği açarak anahtarın çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.
Siz de mekân aydınlatmasını güvenli bir şekilde kontrol etmenize yardımcı olan ve dekorasyonunuzu destekleyen komütatör anahtara sahip olmak istiyorsanız Günsan Elektrik olarak sunduğumuz modellere göz atabilirsiniz. Anahtar Mekanizma kategorisinde yer alan birbirinden şık ve göz alıcı tasarımlara sahip ürünleri inceleyebilirsiniz. Bu sayede pratik ve çok yönlü kullanım avantajlarına sahip anahtar modelleri arasından ihtiyacınıza uygun olanı seçerek hızlıca sipariş verebilirsiniz.