TR EN

Şalt Ürünleriyle Elektrik Tesisatında Güvenlik Nasıl Artırılır?

Şalt Ürünleriyle Elektrik Tesisatında Güvenliği Artırmanın Yolları

 

Elektrik tesisatının güvende olması için bazı tedbirler alabilir ve kısa devre, cihaz arızası ve yangın gibi riskli durumların yaşanma ihtimalini azaltabilirsiniz. Ayrıca kaliteli şalt ürünlerini tercih etmek ve bu ürünlerin kullanım sürecinde belli detaylara dikkat etmek de elektrik tesisatını güvende tutmak için önemlidir. Şalt ürünleriyle elektrik güvenliğini artırmanın yollarını yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

 

Elektrik Tesisatının Güvenliğini Nasıl Artırabilirsiniz?

 

Elektrik tesisatının güvenliğini artırmak için alabileceğiniz bazı tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

 

● Elektrik tesisatının bakımını düzenli olarak yaptırarak devre güvenliğini artırabilirsiniz. Ayrıca tesisattaki herhangi bir arızayı vakit kaybetmeden gidererek güvenli elektrik kullanımını mümkün kılabilirsiniz.
● Elektronik cihazlarda veya elektrik aksesuarlarında herhangi bir arıza mevcutsa bunu bir an evvel gidermeniz gerekir.
● Gök gürültülü, fırtınalı havalarda elektronik cihazları kapatarak elektrik kaynaklı risklere karşı tedbir alabilirsiniz.
● Ulusal ve uluslararası standartlara göre üretilmiş elektrik prizi, grup priz ya da devre kesici gibi ürünleri kullanmak elektrik güvenliği için dikkat edilmesi gereken detaylardan biridir.

 

Elektrik Tesisatının Güvenliğini Artıran Şalt Ürünleri Nelerdir?

 

Kaliteli şalt ürünleri kullandığınız takdirde elektrik tesisatınızı riskli durumlara karşı koruyabilirsiniz. Her elektrik tesisatında mevcut olan sigortaların yanı sıra farklı ekipmanları da devreye dâhil ederek güvenliği artırabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı şalt ürünleri şunlardır:

 

Otomatik Sigorta

 

Otomatik sigorta elektrik devresindeki akımın açılıp kapatılmasını sağlayan bir araçtır. Elektrik sigorta çeşitleri arasında yer alan ve devrenin çalışmasını sağlayan bu ürünler açık olduğunda elektrik akımı devam eder ancak kapalı olduğunda akım kesilir. Otomatik sigortalar devredeki aşırı akımı algılar ve belli seviyede elektrik akımını keser. Bu sayede ani güç dalgalanmaları söz konusu olduğunda elektriğe bağlı olan cihazın fazla yükten dolayı zarar görmesi önlenir.

Otomatik sigorta modeline göre akım kesme seviyesi ve güç kapasitesi farklılık gösterir. Bu nedenle mekânın elektrik şebekesine uygun özelliklere sahip otomatik sigortaları kullanmanız önemlidir. Sürekli sigorta atması gibi bir durumda mevcut sigortaları devreye uygun bir modelle değiştirebilirsiniz.

 

Kaçak Akım Koruma Röleleri

 

Kaçak akım röleleri devrede kaçak akım oluştuğunda bunu belirleyip olası tehlikelerin önüne geçen cihazlardır. Bu cihazlar hem insanların hem elektrik devresinde yer alan elemanların elektrik nedeniyle zarar görmesini engeller. Kaçak akım sigortası ya da anahtarı olarak da adlandırılan bu cihazda bulunan toroid akım trafosu, devreye gelen ve devreden çıkan akımın şiddetini kesintisiz bir şekilde ölçer.

Kaçak akım koruma röleleri giren ve çıkan akımın eşit olmadığı durumlarda ortaya çıkan kaçağı tespit eder. Bu kaçağı algıladığı anda devreye giden elektriği keser. Kaçak akımın yol açacağı yangın, elektrik çarpması gibi pek çok riski büyük ölçüde önler.

 

Yangın Korumalı Kompakt Şalterler

 

Yangın korumalı kompakt şalterler; evlerde ve iş yerlerinde kullanılan cihazları, elektrik akımındaki değişimlerin yol açtığı zararlardan korumak için kullanılır. Bu cihazlar aşırı elektrik yükü, kısa devre ya da elektrik kaçağı gibi durumları fark ettiğinde devreye girerek elektronik cihazlarda meydana gelebilecek hasarları engeller. Elektriğin güvenli kullanımını mümkün kılan şalterler sayesinde elektrik kaynaklı yangın riski ciddi anlamda azalır.

 

Kontaktörler

 

Kontaktörler, elektrik gücünün yüksek olduğu devrelerde anahtarlama yapar. Endüstriyel uygulamalarda önemli bir yere sahip olan kontaktörler, akım gücü fazla olan motorların güvenli kullanımı için önemlidir. Dayanıklı bir yapısı olan bu elektrik gereçleri uzun süre kullanıma uygundur.

 

Parafudarlar

 

Parafudarlar normalde pasif durumda olan ancak yüksek gerilim durumunda devreye giren koruma elemanlarıdır. Elektrik tesisatına paralel bir şekilde bağlanan parafudarlar; yüksek gerilim hat arızası, yıldırım düşmesi ve kesici açması gibi durumlarda devreye girer. Parafudarlar normal durumda yalıtkandır fakat mikrosaniyeler içerisinde yıldırım düşmesine bağlı gerçekleşen elektrik darbelerinde iletim yapmaya başlarlar. Ardından darbeye bağlı ortaya çıkan elektrik yükünü toprağa aktarırlar. Bu araçlar elektronik cihazların yıldırım düşmesine bağlı olarak zarar görmemesi ve elektrik tesisatlarının büyük arızalardan korunması için tercih edilebilir.

 

Yük Ayırıcılar

 

Cihazın belirli bir devrede güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan yük ayırıcılar sistemden gelen elektrik akımının dengelenmesini sağlayarak cihazlarda aşırı akım birikmesini engeller. Toprak hatlarının güvenliğini artıran yük ayırıcılar, faz hattındaki akımla nötr hattındaki akım farklıysa devreyi durdurarak güvenliği sağlar.

 

Termik Röleler

 

Termik koruma yapan termik röleler, kontaktör gibi bir ara elemana bağlı olarak çalışır. 80 amperden daha büyük akım seviyeleri için termik röle kullanılabilir. Bu ürünler aşırı elektrik yükü durumunda motorun devre dışı kalmasını sağlar. Ayrıca motorun korunmasının yanı sıra bağlı olduğu devre elemanın da aşırı akımdan ötürü ısınmasını engeller.

Termik röleler, yalnızca termik koruma işlemini gerçekleştirebildiği için kısa devreden kaynaklanan akım yükünü izole edemez. Bu nedenle kısa devreye karşı sigortayla ve manyetik açıcıyla beraber kullanılır. Elektrik akımını durdurmak için de termik rölelerin kontaktörlerle beraber kullanılması gerekir.

 

Kondansatörler

 

Devrelerdeki gerilim ve akım dalgalanmalarını düzenleyen kondansatör, bağlı olduğu cihazın istikrarlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Devrenin hasar görmesini engelleyen kondansatörlerin etkisi kapasitesinin yanı sıra şarj ve deşarj olabilme hızına göre de değişir. Kondansatörler devrede aşırı düzeyde bulunan voltajı emer ve depolar. Bu sayede yüksek voltajın devreye ulaşması engellenir ve gerilim sabit kalır.

 

Elektrik Dağıtıcı Üniteler

 

Elektrik panolarında kullanılan elektrik dağıtıcı üniteler, elektriği uygun biçimde devre elemanlarına dağıtır. Kapasite ve tip açısından farklılık gösteren birçok dağıtıcı ünite mevcuttur. Elektrik panosu içerisine vidalarla konumlandırılan dağıtıcı üniteler, yüksek gerilimde ve çalışma hızında güç dağıtımını gerçekleştirebilecek dayanıklılıktadır. Hattan gelen elektrik akımının cihazlara zarar vermeyecek şekilde dağıtılmasını sağlayan üniteler, cihazların elektrik akımıyla aşırı düzeyde yüklenmesini ve kısa devre yapmasını engelleyebilir.

Siz de çeşitli şalt ürünleriyle elektrik güvenliğini artırmak için Günsan Elektrik ürünlerini inceleyebilirsiniz. Bütçenize uygun ürünleri inceleyerek ihtiyacınıza uygun olanları hemen satın alabilir; evlerde, ofislerde ve pek çok mekânda elektriği güvenli biçimde kullanabilirsiniz.