TR EN

Şalter Nedir, Ne İşe Yarar ?

Aydınlatmada, küçük ev aletlerinin çalışmasında, teknolojik aletlerin şarj edilmesinde ve daha birçok alanda elektrik enerjisinden yararlanıyoruz. Günümüzde elektrik enerjisini kullanmak bizim için bir düğmeye basmak ya da bir fişi prize takmak kadar kolay. Oysa arka planda elektriğin evlerimize güvenli şekilde ulaştırılması için kurulan büyük bir sistem var. Bu sistemin en önemli parçalarından biri ise şalterler. Dilerseniz gelin, şalterlerle ilgili detaylı bilgilere birlikte göz atalım.

 

Şalter Ne İşe Yarar?

 

Şalt grubunda yer alan Şalter Ürünleri, kablo sistemindeki akım hareketini izleyen; akımla ilgili herhangi bir arıza, dengesizlik ve farklılık tespit ettiğinde elektriği durduran cihazdır. Çok küçük değişimlerde bile hızlıca devreye girer. Böylece elektrik çarpması ve yangın gibi ciddi kazaların oluşmasını engeller.

 

Şalter Neden Atar?

 

Şalterin devreye girerek elektrik akımını kesmesinin pek çok sebebi olabilir. Bunlardan bazılarına kısaca göz atalım:

 

  • Arızalı Cihazlar: Kullandığınız elektronik cihazlardan herhangi biri arızalanarak elektrik kaçırmaya başlarsa şalter bunu anında tespit eder ve güvenliğiniz için akımı hızla keser.
  • Aşırı Yüklenme: Evde şalter atmasının en yaygın nedeni, aşırı yüklenmedir. Evinizde yüksek güçlü bir cihaz çalıştırdığınızda ya da elektrik sisteminin kaldıramayacağı sayıda cihazı birlikte kullandığınızda şalter atabilir. Elektrik sisteminiz çok yeni değilse böyle zamanlarda şalter atma olasılığı daha yüksek olabilir.
  • Kablolama Sorunu: Elektrik kabloları zamanla aşınarak zarar görür. Hasar alan kablolar elektrik sızıntısına neden olabilir. Bu da şalterin devreye girmesine yol açabilir.
  • Kötü Hava Durumu: Şiddetli yağmur, fırtına ve yıldırım düşmesi gibi durumlarda yakınınızdaki elektrik hatları ya da güç istasyonları zarar görebilir. Bu da evinizin şalterini attırabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız şalteri normal konumuna getirmeden önce kötü hava şartlarının düzelmesini beklemeniz daha güvenli olabilir.
  • Şalter Arızası: Bozulan şalterler genellikle hiç çalışmaz yani atması gereken durumlarda atmaz. Ancak bazen arızalı şalter gereksiz yere atabilir. Şalterin doğru çalışmaması ise güvenliğinizi büyük bir riske sokabilir. Bu nedenle her yıl düzenli olarak şalterinizi bir elektrik uzmanına kontrol ettirmenizde fayda var.
     

Şalter attığında elektronik eşyalarınızı hızlıca kullanmaya devam etmek için şalteri hemen normal konumuna getiriyor olabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce şalteri attıran ana nedeni net bir şekilde belirlemeniz ve gerekli tedbirleri aldıktan sonra şalteri düzeltmeniz son derece önemli. Aksi durumda güvenliğinizi riske atabilirsiniz.

 

Şalter ile Sigorta Aynı mıdır?

 

Elektrik tesisatı hakkında bilgi sahibi olmayan birçok kişi, şalter kutusuyla sigortanın aynı cihaza verilen farklı isimler olduğunu düşünüyor. Ancak sigorta ile şalter birbirinden tamamen farklı iki cihaz.
 

Sigortalar, kısa devre ve aşırı akım gibi durumlarda elektrik devresinin zarar görmesinin önüne geçmekle görevlidir. Sigortanın içinde bir tel bulunur. Akımla ilgili bir sorun olduğunda bu tel ısınıp erir. Böylece sistemde kısa devre meydana gelir ve dengesiz akım diğer devre elemanlarına zarar veremez. Sigorta bu şekilde yandıktan sonra tekrar kullanılamaz. Elektrik akımı tekrar verilmeden önce sigortanın mutlaka değiştirilmesi gerekir.
 

Daha önce de bahsettiğimiz şekilde şalter ise devreyi korumaktan değil, yangın ve elektrik çarpması gibi durumları önlemekten sorumludur. Ayrıca şalter atsa bile arıza yapmadıkça değiştirilmez. Tekrar açık konuma getirilerek çalıştırılır.
 

Siz de elektrik sisteminizin güvenliğini garanti altına almak istiyorsanız kaçak akım koruma anahtarınızı doğru otomatik sigortalarla bir arada kullanmayı tercih edebilirsiniz. Günsan olarak sunduğumuz çeşitli otomatik sigorta modellerine göz atarak sizin için en uygun olan ürünü kolayca seçebilir, dengesiz akım durumları için tedbirinizi alabilirsiniz.