TR EN

Sigorta Kutusu Bakımı ve Elektrik Güvenliğini Koruma Yöntemleri

Sigorta Kutusu Bakımı: Elektrik Güvenliğini Uzun Süre Koruma Yöntemleri

 

Sigorta kutuları; elektriğin güvenli kullanımı için şalter, kaçak akım rölesi gibi bileşenlerin bir arada yer aldığı ürünlerdir. Elektrik kaynaklı sorunların yaşanmaması ve bileşenlerin zarar görmemesi için bu aksesuarın bakımının düzenli yapılması gerekir. Peki, sigorta kutusunun bakımı nasıl yapılır? Gelin, bu sorunun yanıtını beraber inceleyelim.

 

Sigorta Kutusu Nedir? Görevleri Nelerdir?

 

Tüketici ünitesi olarak da bilinen sigorta kutusu, elektriğin kontrolünü ve dağıtımını gerçekleştiren bileşenleri güvenli bir alanda tutar. Sigorta kutusu modelleri evin genişliğine bağlı olarak değişir. Sıva altı ve sıva üstü olarak farklı modelleri bulunan kutuların kapasitesi de farklılaşır. Tek sigorta bağlantısı yapılabilen modellerin yanı sıra 36 adet otomatik sigortaya kadar uygun alan sunan farklı modeller de vardır.

Sigorta kutularının içerisinde ana şalter ve odalara elektrik dağıtımı yapan sigortalar vardır. Ana şalter üzerinden evin elektriğini komple kapatabilirsiniz. Kaçak akım koruma cihazları (RCD), olası bir tehlikeli durum anında elektriği keser. Sigortalar elektrik akımını metal bir şerit parçasından geçirerek prizlere, aydınlatma anahtarlarına ve elektrik kullanımının olduğu farklı noktalara ulaştırır.

Elektrik akımının gücü, sigorta kapasitesini aştığında metal şerit parçası erir ve elektrik kesilir. Bir tür güvenlik önlemi olan bu durum sigorta atması olarak da bilinir. Sigortalar ve sigorta kutusundaki diğer bileşenler; elektrik yangınlarından, cihaz arızalarından ve elektrik çarpmasından korunmaya yardımcı olur.

Acil durumlar söz konusu olduğunda elektriği kolay bir şekilde kapatabilmek için sigorta kutusunun yerini bilmek son derece önemlidir. Yapıların kaba inşaat aşaması tamamlandıktan sonra sigorta kutuları ve içerisinde yer alan bileşenlerin montajı yapılır. Bu sayede yeni bir eve ya da ofise taşındığınızda ilk olarak sigorta kutusunun yerini tespit edebilir ve eşyalarınızı, kutuya erişimi engellemeyecek şekilde yerleştirebilirsiniz.

 

Sigorta Kutularını Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

 

Sigorta kutularının dikkatli kullanılması yaşanabilecek arızaların önlenmesi açısından önemlidir. Kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken konulardan biri sigorta kutularının nemden korunmasıdır. Kutunun bulunduğu alanın ıslanması hâlinde elektriği hemen keserek bir profesyonel elektrik tesisatçısından yardım almalısınız.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu sigortanın mekândaki elektrik yüküne uygunluğudur. Sık sık sigorta atmasının nedeni sigortaların mevcut elektrik yükünü kaldıramaması olabilir. Böyle bir durumda daha yüksek güç kapasitesine sahip otomatik sigortaları tercih edebilirsiniz.

Ofis, iş yeri, okul ve hastane gibi yerlerde sigorta kutularını yetkisiz kişilerin erişiminden korumak için kilitli modelleri kullanabilirsiniz. Kullanım sırasında sigorta kutularının darbelerden korunması da önemlidir. Kutudaki hasardan dolayı sigortalar da zarar görebileceği için hasarlı ürünleri vakit kaybetmeden değiştirmeniz gerekir. Ayrıca acil durumlarda sigorta kutularına hızlıca ulaşabilmek ve elektriği kesebilmek için sigorta kutularının önünü dolap, kitaplık ya da farklı eşyalarla kapatmamanızda yarar vardır.

 

Sigorta Kutusu Bakımı Nasıl Yapılır?

 

Sigorta kutusu bakımının hem kutunun kapak ve gövde kısmı açısından hem içindeki bileşenler açısından ele alınması gerekir. Sigorta kutuları her ne kadar kaliteli plastik malzemeden üretilse de kullanıcı hatalarından kaynaklanan nedenlerle hasara uğrayabilir. Hasar durumunda kapak ya da komple kutu değişimi gerekebilir.

Sigorta kutusunun kapağını açık bırakmamak da içerisindeki bileşenlerin korunması açısından önemlidir. Ayrıca belli aralıklarla kutunun dış kısmında oluşan tozu hafif nemli bezle almakta da fayda vardır. Böylece tozun kutu içerisindeki bileşenlere ulaşmasını engelleyebilirsiniz.

Sigorta kutusunda yer alan sigortaların bakımı için uzman bir elektrikçiye danışabilirsiniz. Eğer herhangi bir sebep olmamasına rağmen sigortalar sürekli atıyorsa bu sigorta kutusunun bakımının veya değiştirme zamanının geldiğine işaret edebilir. Ayrıca sigortalardan çatırdama sesi, yanık kokusu gelmesi gibi durumlarda sigorta kutusunu kontrol ettirmelisiniz.

Sigorta kutusunun yerinden çıkarılması profesyonellik gerektiren bir iştir. Bunun için soket takımı, pense, tornavida seti, anahtar gibi malzemeler kullanılır. Sigorta kutusu sökülürken ilk olarak güç kaynağı kesilir. Ardından tornavida yardımıyla sigortalar çıkarılır ve penseyle kablolar açılır. Son olarak ise sigorta kutusu duvardan çıkarılır. Sigortayı tamir etmek veya değiştirmek için de ilk olarak elektriğin kesilmesi gerekir. Bir tornavida yardımıyla sigorta bağlantısı çıkarılır ve bir pense ile takılı olan kablolar açılır. Yeni sigorta, sigorta kutusuna yerleştirilir.

 

Sigorta Kutusu Neden Düzenli Bakım Gerektirir?

 

Sigorta kutusu bakımının düzenli bir şekilde yapılması elektrik sisteminin güvende olmasını ve uzun ömürlü kullanılmasını sağlar. Düzenli bir şekilde sigorta kutusunun bakımını yaptırmak tehlikelerin önüne geçerken elektrik kullanımındaki aksaklıkları da önleyebilir. Sigorta kutularının düzenli bakımını yaptırarak elde edebileceğiniz faydaları şöyle sıralayabiliriz:

 

● Arızalı sigortalar aşırı ısınmaya, elektrik yangınlarına ve çeşitli sorunlara neden olabilir. Düzenli bakım sigortalardaki arızaların vaktinde tespit edilmesine ve gerekli onarımın vakit kaybetmeden yapılmasına yardımcı olur.
● Sigortaların sürekli atması ani akım değişimlerine bağlı olarak enerji giderlerinizi artırır. Ancak sigortaların bakım ve onarımı gerektiği gibi yapılırsa böyle sorunlar yaşanmayacağı için enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
● Enerji verimliliğinin kalıcı olarak sağlanması için de sigorta kutusunun bakımlarının aksatılmaması önemlidir.
● Sigortaların arızalı olması nedeniyle buzdolabı, kombi gibi cihazların çalışmaması günlük hayatı ciddi anlamda aksatır. Sigortaları zamanında kontrol ettirdiğiniz takdirde olası arızaları hızlıca gidererek bu tür cihazları kesintisiz kullanabilirsiniz.
● Küçük problemlerin erken dönemde tespit edilmesi büyük arızaların önlenmesinde önemli bir rol oynar.
● Ani elektrik kesintileri ya da yıldırım düşmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilecek tehlikelilerin önlenmesinde akım koruma rölesi, yangın korumalı kompakt şalter gibi ürünler aktif rol oynar. Bakım sırasında bu ürünlerin aktif olarak çalışıp çalışmadığını denetleyerek tehlikeli durumların önüne geçebilirsiniz.

 

Siz de evinizin ve iş yerinizin elektrik güvenliğini korumak istiyorsanız Günsan Elektrik olarak sunduğumuz sigorta kutusu modellerimizi inceleyebilirsiniz. Bütçe dostu ürünlerimizi hemen sepetinize ekleyerek siparişinizi tamamlayabilirsiniz.