TR EN

Prize Elektrik Gelmemesinin Sebepleri

Günlük hayatta çeşitli sebeplerle prizlerin elektrik bağlantısının kesilmesi birçok işin aksamasına neden olur. Beyaz eşyaların, şarj edilmesi gereken telefonların ve bilgisayarların kullanılamaz hâle gelmesi birçok işin ertelenmesine yol açarak günlük düzeni önemli ölçüde etkiler. Bu durumda prizin çalışmamasının altında yatan nedenin ne olduğunu anlamak ev sahipleri için her zaman kolay olmayabilir. Elektrikli ekipmanların şebekeye bağlanmasını sağlayan prizlere elektriğin gelmemesinin nedenini anlamaksa sorunun çözümünde yol göstericidir. Gelin, prize elektrik gelmemesinin sebeplerini ve bu durumu çözmek için yapılabilecekleri beraber inceleyelim.
 

Prize Neden Elektrik Gelmez?
 

Prizlere elektrik gelmemesinin yaygın nedenleri ve bu durum için çözüm önerileri şu şekildedir:
 

- Sigortanın Atması: Sigorta, aşırı yüklenme ve kısa devre gibi sorunlarda elektrik tesisatını korumak için atar, yani devreyi keser. Eğer prizlere gelen elektrik, sigorta kutusu aracılığıyla sağlanıyorsa sigortanın atması prizin çalışmasına engel olabilir. Bu durumda bozuk sigorta tespit edilmeli, sökülerek yerine yenisi takılmalıdır.
 

- Devre Kesicinin Akımı Durdurması: Sigortayla aynı amaca hizmet eden devre kesiciler çeşitli elektrik risklerinde akımı durdurur. Devre kesici sigortadan farklı olarak tekrar çalışır konuma getirilebilir. Sorunun çözümü devre kesicinin türüne ve akımı durdurmasının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Devre kesici açık ve kapalı konumlarının arasında görülüyorsa anahtarı önce kapalı ardından açık konuma getirmek, devreyi sıfırlayarak gerekli olan akımın tekrar sağlanmasına yardımcı olabilir.
 

- Prizin Yanması: Akım koruması olmayan prizlerde güçlü elektrik akımları nedeniyle küçük çaplı yanmalar oluşabilir ve bu durumda priz çalışmaz. Ciddi bir güvenlik tehlikesi olarak görülmesi gereken yanmış prizlerin hızlıca değiştirilmesi önemlidir. Eğer prizde ve çevresinde kararma, yanık izleri, erime, yanık kokusu ve renk bozulmaları varsa prizin yandığı anlaşılabilir. Bu tür belirtilerin görülmesi hâlinde yangın ve elektrik çarpması gibi olumsuz durumların önüne geçebilmek için prizlerin kullanımına son vermek ve bir uzman tarafından sorunun ele alınmasını sağlamak önemlidir.
 

- Prizin Arızalanması: Priz uzun süreli kullanımlarda zaman içinde yıpranır ve iç mekanizma zarar görebilir. Prizin işlevini arıza sebebiyle yerine getiremediği durumda profesyonel yardım almak faydalı olur. Sigorta kapatıldıktan sonra priz sökülür ve yenisiyle değiştirilir.
 

- Kabloların Gevşemesi veya Kopması: Aşınma ve yıpranma sebebiyle gevşeyen ve kopan bağlantı kabloları akımı etkili şekilde iletemez. Bu durumda profesyonel yardım almak gerekir. Sigortanın kapalı olduğundan emin olduktan sonra kablolama kontrol edilebilir. Prizin ön plakası ve bu kısmı duvara bağlayan vidalar çıkarılarak priz birkaç santim dışarı çekilir. Prize takılan teller incelenir ve gevşek olan teller yeniden konumlandırılır ya da yenisiyle değiştirilir. Kopan bağlantı kablolarının yerine de yeni kablolar bağlanır.
 

Prizde Elektrik Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
 

Elektrik prizlerinde güç olup olmadığını anlamak için uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
 

- İlk olarak gerekli güvenlik önlemleri alınır. Sadece devre kesiciyi kapatmak yeterli değildir. Büyük devre kesici panelin ana şalterini kapatmak devreyi güvenli şekilde kesmenin yoludur. Prizler kontrol edilirken asla çıplak elle dokunulmamalıdır. İzole elektrikçi eldivenlerinden ve test kalemi gibi materyallerden yararlanılmalıdır. Bunun yanı sıra bir elektrikçiden yardım alınması faydalı olur.
 

- Kontrol kaleminin metal ucu prize yerleştirilir ve üzerindeki temas noktasına dokunulur. Prizde elektrik varsa kontrol kaleminin ışığı yanar.
 

- Voltaj cihazlarıyla da prizde elektriğin olup olmadığı anlaşılabilir. Düşük voltajlarda voltajı belirlemek için multimetre kullanılabilir.
 

- UWB cihazı yani ultra geniş bant radar cihazları normal canlı akımın tespitinde kullanılmaz. Ancak alçıpanların arkasında bulunan canlı elektrik akımlarını alçıpanları sökmeden bulabilmenin tek yoludur.
 

Elektrik Güvenliği İçin Alınabilecek Önlemler
 

Elektrikle çalışan cihazların bakımıyla ve kullanımıyla ilgili süreçlerde elektrik güvenliğini sağlamak ilk ve en önemli adımdır. Özellikle elektrik tesisatı ekipmanlarıyla ve makineleriyle çalışan uzmanlar elektrik nedeniyle oluşabilecek kazalar karşısında risk grubunda olsa da tüm yaşam alanlarında çeşitli önlemler alınmalıdır.
 

Gerek evlerde gerek iş yerlerinde elektrik nedeniyle oluşabilecek olası kazaların ve yangınların önüne geçebilmek için alınabilecek bazı güvenlik önlemleri şu şekilde sıralanabilir:
 

- Elektrik ekipmanları suyun ve diğer sıvıların bulunduğu alanlardan uzak tutulmalıdır.
 

- Topraklı prizlerin kullanılması yaşam alanlarını daha güvenli hâle getirebilir. Yüksek elektrik akımı gibi durumlara karşı elektrik bağlantısını ve cihazları koruyan topraklama özelliği uzun süreli ve güvenli kullanım sağlar.
 

- Elektrikli ekipmanlar kullanılmayacağı zaman fişler sertçe değil, yavaşça çekilmelidir. Kabloları aniden çekmek bağlantının zarar görmesine ve elektrik çarpmalarına neden olabilir.
 

- Elektrik kabloları düzgün ve güvenli şekilde sabitlenmelidir.
 

- Başta çocuk odaları olmak üzere evlerde güvenliği sağlamak için çocuk korumalı prizler kullanılabilir. Bu prizler paralel iki baskı olmadığı sürece çalışmadığından çocukların cihaza sivri bir nesneyle dokunması durumunda elektrik iletmez. Ayrıca hem çocuk korumalı hem kapaklı priz modelleri küçük çocukların priz deliklerine ulaşmasını zorlaştırır.
 

- Uzatma kablolarının yanlış kullanımından kaynaklanan yangın gibi riskleri önlemek için kabloların güç kapasitesine uygun cihazlar bağlanmalı ve hasarlı kabloların kullanımına devam edilmemelidir.
 

- Evdeki bütün prizlerin belirli aralıklarla kontrol edilerek elektrik bakımının yapılması önemlidir. Problemli olan fişleri, anahtarları ve prizleri tamir etmek yerine yenisini taktırmak daha güvenli olabilir.
 

- Evin elektrik tesisatının dört yılda bir denetlenmesi olası kazaların önüne geçmeye yardımcı olabilir.
 

- Elektrikli ısıtıcı kullanımının ortaya çıkarabileceği riskleri azaltmak için ısıtıcılar perde ve mobilya gibi yanabilecek eşyalardan uzak tutulmalıdır. Cihazın aşırı ısınmamasına dikkat edilmeli, eski ve hasarlı ısıtıcılar kullanılmaya devam edilmemelidir.
 

- Ütü ve mutfak aletleri gibi küçük ev eşyalarının ve fişlerinin düzenli olarak kontrollerini sağlamak olası kazaları engelleyebilir.
 

- Telefon ve tablet gibi elektronik aletlerin şarj esnasında zarar görmesine engel olabilmek için orijinal şarj aletleri kullanılmalıdır. Ayrıca kablolarda yıpranma ve kopma gibi durumlar varsa şarj aleti kullanılmamalıdır.
 

Günsan Elektrik'in farklı kullanım alanlarıyla uyumlu işlevsel prizlerini inceleyerek ihtiyacınıza uygun modelleri keşfedebilirsiniz. Şık tasarımlarıyla ve kullanım kolaylığıyla öne çıkan çeşitli priz modellerini Günsan güvencesiyle sipariş edebilirsiniz.