TR EN

Şalter Neden Atar? Şalter Atması Nasıl Düzeltilir?

Evinizdeki şalter ya da sigorta sürekli atıyor ve elektrik enerjisinden istediğiniz gibi yararlanamıyorsanız bu, elektrik sisteminizde bazı sorunlar olduğunun göstergesi olabilir. Bu sorunları çözmemek evinizin ve sizin güvenliğinizi tehlikeye atabilir. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak bunun önüne geçmenize yardımcı olabilir. Dilerseniz gelin, şalterin tanımından atma sebeplerine ve şalteri düzeltme yöntemine kadar detaylı bilgilere birlikte göz atalım.

 

Şalter Nedir?
 

Şalter, kısaca aşırı güç yüklemesi ve kısa devre gibi durumlarda elektrikli cihazlarınızın ve sizin güvenliğinizi korumayı amaçlayan elektrik anahtarıdır. Şalter açık konumdayken elektrik tesisatında akıma izin verir. Kapalı konuma geldiğindeyse elektrik akımını mekanik olarak keser. Genellikle her bir oda için ayrı bir şalter kullanılır.

Şalter söz konusu olduğunda akla sıkça sigorta da gelir ve bu iki kavram genellikle birbirinin yerine kullanılır. Ancak sigorta ve şalterin birbirinden farklı olduğunu belirtmeliyiz. Sigorta aşırı güç yüklemesi olduğunda akımı otomatik kesen cihazdır. Aşırı yükleme durumunda sigortanın içinde yer alan tel ısınarak erir ve sigorta kullanılamaz hâle gelir. Dolayısıyla sigorta atarsa yerine yenisi takılır.

Sigorta ve şalterin tanımlarına kısaca değindiğimize göre "Evde elektrik sigortası ve şalter neden atar?" sorularının yanıtlarına bakabiliriz.
 

Şalter Neden Atar?
 

"Elektrik şalteri neden atar?" sorusunun tek bir cevabı bulunmaz. Farklı sebeplerle şalter atabilir. Bu sebepleri şöyle sıralayabiliriz:
 

1. Şalter Arızası

Çok yaygın olmasa da şalter atmasının nedeni arızalanmış bir şalter olabilir. Şalter bileşenleri zamanla eskiyebilir ve cihazın aşırı hassaslaşmasına yol açabilir. Bu yüzden ortada elektrik bağlantılarıyla ilgili bir sorun olmasa da şalter sürekli atabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için şalterinizi bir elektrik uzmanına 6 ayda bir test ettirmeye, 10 yılda bir detaylı olarak inceletmeye özen gösterebilirsiniz.
 

2. Aşırı Yükleme
 

"Evin şalteri neden atar?" sorusuna verebileceğimiz en yaygın cevap aşırı yüklemedir. Bir elektrik prizine birden çok cihazı bağladığınızda elektrik sisteminizin taşıyabileceği kapasite aşılabilir. Buna paralel olarak aynı devreye bağlı cihazların bir arada kullanılması da şalter atmasına yol açabilir.

Örneğin çamaşır ve bulaşık makineniz aynı devreye bağlıysa ve ikisini bir arada çalıştırırsanız ortalama 20 amper üzerinde akıma ihtiyaç duyulur. Eğer devre 15 amper taşıyacak kapasitedeyse elektrik sistemine aşırı yüklenmiş olursunuz. Dolayısıyla aşırı ısınma ve cihaz arızasının önüne geçilmesi için şalter atar. Elektrik tesisatı yenilenmemiş eski evlerde aşırı yükleme durumuyla sıkça karşılaşılır. Böyle bir evde yaşıyorsanız ekstra dikkatli olmalı, aynı anda voltajı yüksek cihazlar çalıştırmamaya dikkat etmelisiniz.
 

3. Kısa Devre
 

Elektrik tesisatında kısa devre meydana geldiğinde elektrik devresinin çevresinden büyük miktarda akım geçmeye başlar. Akım yangın çıkmasına sebep olabilir. Bu gibi tehlikeli durumların önüne geçmek için şalter atar.
 

4. Su Sızıntısı
 

Elektrik tesisatının en büyük düşmanı su sızıntısıdır. Yağmur ya da dikkatsiz kullanım nedeniyle priz, lamba gibi elektrik aksesuarlarına su kaçtığında elektrik akımı doğru şekilde hareket edemez. Sistemde eksilen akım şalter tarafından elektrik kaçağı şeklinde yorumlanır ve şalter hızla devreye girer.
 

5. Cihaz Arızası
 

Elektrikli cihazların kullanımları son derece kolay olsa da çoğu oldukça karmaşık bir iç aksama sahiptir. Bu iç aksamların herhangi bir bileşeninin bozulması ciddi bir arızaya sebep olabilir. Dolayısıyla cihazlar elektrik kaçırmaya başlayabilir ve şalter de kapanmış olur.
 

Şalter Atmasını Nasıl Düzeltebilirsiniz?

"Şalter neden sürekli atar?" sorusuna cevap verdiğimize göre şimdi de şalter atmasını nasıl düzeltebileceğinize değinelim.
 

- Elektrik tesisatınızda geçici bir durum oluştuysa şalteri tekrar açmanız yeterli olabilir.

- Şalteri açtınız ve tekrar attıysa evinizdeki tüm elektrikli cihazların fişlerini çekin.

- Sonrasında şalteri açık konuma getirin.

- Tek tek cihaz fişlerini takmaya başlayarak hangi cihazın şalteri attırdığını tespit edin ve arızalı cihazı servise götürün.

- Eğer cihaz arızası nedeniyle değil, aşırı yüklenme nedeniyle şalter atıyorsa elektrikli cihazlarınızı aynı anda çalıştırmamaya özen gösterin.

- Tüm bu işlemlere rağmen şalteriniz atmaya devam ediyorsa şalterde ya da tesisatta farklı bir arıza bulunması riskine karşı bir elektrik tesisat uzmanıyla iletişime geçin.
 

Siz de ev elektrik tesisatınızın güvenle çalıştığından emin olmak için Günsan Elektrik olarak sunduğumuz şalt grubu ürünlerimizi tercih edebilirsiniz. Akım koruma anahtarlarından otomatik sigorta modellerine ve kompakt şalt seçeneklerine kadar ihtiyaç duyduğunuz her ürünü kolayca bulabilir, hemen satın alabilirsiniz.